Lite om mig och mitt skrivande

Låt det få ta tid att skriva!

Det tar tid att skriva en roman, åtminstone för mig. När det gäller mitt senaste manus, rysaren Natten jag dog, ägnade jag två eller tre månaderna åt research genom att sitta på stadsbiblioteket med näsan hängande över gamla luntor, böcker och kartor. Med alla fakta på plats och med en hyfsad synopsis och en fungerande tidslinje för berättelsen satt jag framför datorn i fem månader och fick på så sätt ihop över 500 sidor som jag var nöjd med. Därefter började det svåraste, nämligen att redigera texten. När jag för ett par veckor sedan skrev kontrakt med bokförlaget Hoi hade jag spenderat över två år på nämnda redigering och jag hade strukit motsvarande 180 sidor. Visserligen skriver jag bara under min lediga tid, men det är ändå häpnadsväckande hur många hundratals timmar jag har lagt ned på den här berättelsen.

Om jag hade författandet som yrke skulle jag förmodligen vara stressad och må dåligt mest hela tiden. Jag tror att hemligheten med att slutföra sitt bokmanus och föra hela projektet i hamn är att bara skriva när det känns roligt och givande, utan fasta deadlines. Man måste gilla själva processen, tycka om skrivandet i sig, söka den resa det innebär att skapa ett privat universum som man styr över helt och hållet själv. När man är färdig får man givetvis en känsla av stolthet och fullbordan, men samtidigt måste man ta farväl av den fantasivärld man har byggt upp och klivit in i, och som man aldrig kan återvända till när den sista punkten väl har hamnat på plats.

Helt färdig är jag ändå inte, för nu återstår arbetet med slutredigeringen. Det innebär att förlagets lektör går igenom texten för att komma med ytterligare korrigeringar och förslag till förbättringar, något som kan ta flera månader fyllda av gemensamma ansträngningar. Det är märkligt givande, för dels är det lärorikt och dels försäkrar man sig om att texten blir så bra som den överhuvudtaget kan bli.

När boken finns tillgänglig i bokhandeln i mitten av mars 2015 kommer exakt 3,5 år ha förflutit sedan jag skrev berättelsens allra första mening. Hade syftet med storyn varit att bli färdig skulle jag förmodligen ha givit upp.

Låt det få ta tid att skriva. Ingen annan flykt är bättre, så ge dig hän.

Bilden illustrerar en del av min fantasivärld i Natten jag dog.

 

18 jul 2014

Peter Erik Du Rietz

Welcome to www.durietz.n.nu.

Länkar

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)