Lite om mig och mitt skrivande

Jag - den förträfflige förhandlaren

Efter att ha fått min artikel om Guldrummet på Historiska Museet i Stockholm publicerad i en amerikansk tidskrift blev jag uppringd av en fröken Hsu Ming-he på The National Museum of History i Taipei. Hon gillade artikeln och ville publicera den i Taiwan. "Tyvärr kan vi inte betala särskilt mycket" sade hon.
       "Okej" svarade jag. "Eftersom ni är ett museum kan jag släppa rättigheterna till er för 500 dollar." Jag betraktade erbjudandet som generöst, men samtidigt vore det ju lite kul att hamna på pränt i Asien.
       "Vi har inte 500 dollar. Kan du tänka dig att släppa den lite billigare?"
       Efter viss betänketid beslöt jag mig för att halvera summan. Jag menar, vad gör man inte för kulturen? Till min förvåning visade det sig att även 250 dollar var för mycket för museet och när jag slutligen frågade vilken summa hon faktiskt hade tänkt sig svarade hon att, "Vi undrar om vi kan få den gratis, men att vi i gengäld skickar dig fem exemplar av tidskriften."
       Vid det här laget insåg jag att hennes samtal bara var en artig gest och att de skulle publicera artikeln oavsett vad jag sade, utan att jag skulle upptäcka det eller kunna göra något åt saken. Fem tidskrifter från museet med min artikel på framträdande plats kunde å andra sidan användas som referens om inte annat, så jag accepterade villkoren med en uppgiven suck.
       "Läser du mandarin?" undrade hon.
       "Eh, vad? Nej, det gör jag tyvärr inte."
       "Vad synd, vi kommer nämligen att publicera den på mandarin, inte på engelska."

Jag hade naturligtvis ingen nytta av fem referensexemplar på mandarin, så alltsammans slutade med att de fick publicera min artikel och att de skickade mig ett exemplar av tidskriften, där nästan det enda jag kan läsa är mitt eget namn som de av artighet lade till bredvid mitt namn på mandarin.

Min överlägsna förhandlingsförmåga hade firat ännu en stor triumf! Fler framgångar av det här slaget och jag får börja livnära mig på vatten och knäckebröd.

 

13 jun 2014

Peter Erik Du Rietz

Welcome to www.durietz.n.nu.

Länkar

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)