Lite om mig och mitt skrivande

Behöver vi förlagen?

Liksom jag själv har Emelie Schepp en bakgrund inom reklambranschen. Hon är speciell av den anledningen att hon gav ut sin thriller Märkta för livet på eget förlag och nu har lyckats sälja 35.000 ex av den. Imponerande, detta gör henne till Sveriges förmodligen mest framgångsrika egenutgivare. Som ett resultat fick hon tidigare i år ett avtal med Wahlström & Widstrand vilket också innebar att boken blev såld till sju länder.

Ska man ge ut sina böcker själv? Ska man strunta i förlagen? Svaret är självklart ja - om man heter Emelie Schepp. Dessutom är hon långt ifrån ensam, tre av fyra egenutgivare planerar att ge ut böcker på egen hand och bara åtta procent kommer att göra ett försök via förlag. Detta enligt en ny undersökning genomförd av Books on Demand som har frågat 1.700 egenutgivare i Europa (den där landmassan som ligger söder om Skandinavien, ni vet).

Personligen tycker jag att det finns stora fördelar med ett förlag som till exempel Hoi i Helsingborg. Deras grundidé är att författarna ska bidra ekonomiskt till sin egen utgivning, precis som vid en egenutgivning, men att du som författare i gengäld får upp till 80% av intäkterna. Detta är utan tvekan det mest generösa avtal som existerar i Sverige. Samtidigt får man hjälp av professionella lektörer och marknadsförare så att boken verkligen når ut. Man är inte ensam. En annan bra grej med Hoi är att förlaget ägs av författare som vill arbeta med författare. Samma sak gäller för Piratförlaget, men de har sämre avtal och ger knappt ut femton böcker om året. Kommer ditt manus att vara en av deras titlar efter det att Guillou och Markström har fått göra sitt? Kanske, men det är knappast troligt.

Med dagens digitala tryckteknik behöver ingen lämna sina kråkfötter i byrålådan. Allt kan publiceras och det är dessutom förvånansvärt billigt, även i små upplagor. Frågan är om allt ska tryckas. Är allt verkligen värt att sättas på pränt? Att få ett avtal med ett förlag är oerhört svårt, svårare än att få ett skivkontrakt, men fördelen med att komma igenom nålsögat är att man vet att texten är bra. Det finns ett värde och en trygghet i den saken, anser jag.

Men vem vet, kanske du är nästa Emelie Schepp?

 

6 jun 2014

Peter Erik Du Rietz

Welcome to www.durietz.n.nu.

Länkar

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)